Este o boală localizată la nivelul mâinii care se caracterizează printr-o dezvoltare în exces şi o retracţie a aponevrozei palmare.
Este o boală localizată la nivelul mâinii care se caracterizează printr-o dezvoltare în exces şi o retracţie a aponevrozei palmare situată superficial de tendoanele flexoare. Etiologia ei este incertă, existând însă dovezi certe că există transmitere genetică. Factorii favorizanţi în apariţia şi recidiva maladiei sunt reprezentaţi de diabet zaharat, consumul de alcool, fumat. Boala debutează prin apariţia unui nodul la nivel palmar sau la baza degetelor, asimptomatic sau dureros, urmat ulterior de dezvoltarea de ţesut subcutanat ferm (ca o coardă) extins la nivelul degetului care produce progresiv o retracţie a degetelor interesate în flexie (în palmă) cu imposibilitatea redresării acestora (extensiei).
În acest stadiu, boala devine deranjantă pentru bolnav care nu poate sau are dificultăţi marcate să introducă mâna în buzunar, să prindă un obiect în mână, să poarte mânuşi. De asemenea, există o jenă raportată la rolul mâinii în comunicare, aspectul şi forma mâinii. Boala afectează mai frecvent bărbaţii şi, frecvent, este bilaterală. Sunt interesate cu precădere degetele IV-V. Intervenţia chirurgicală nu este indicată imediat la momentul consultaţiei şi diagnosticului, trebuie evidenţiate pierderea funcţionalităţii sau progresia bolii.
Se consideră că pacientul poate beneficia de operaţie în momentul în care nu mai poate pune palma cu degetele întinse pe masă („tabletop test”). Pe de altă parte, efectuarea operaţiei în stadiile avansate, cu interesarea articulaţiilor interdigitale, în care pulpa degetului afectat “priveşte” palma se asociază cu un risc mai mare de complicaţii, precum şi cu o corecţie uneori incompletă. Intervenţia chirurgicală se desfăşoară în anestezie regională şi constă în îndepartarea aponevrozei palmare modificate; intervenţia durează în funcţie de severitatea bolii între 30 de minute şi 2 ore. Perioada de recuperare postoperatorie este cuprinsă între 3-6 săptămâni.