Leziunile tendoanelor la nivelul mâinii

O preocupare de bază a chirurgului plastician o reprezintă chirurgia mâinii şi, cu precădere, traumatismele mâinii.

Repararea tendoanelor se realizează de dorit într-o unitate spitalicească de Chirurgie a Mâinii pentru a beneficia de dotarea şi experienţa personalului. Această chirurgie s-a îmbunătăţit prin avansarea înţelegerii anatomiei, biomecanicii, nutritiei şi vindecării acestora.

De asemenea, îmbunătăţirea tehnicilor de reparare a redus semnificativ riscul dehiscenţei zonei de sutură permiţând protocoale de mobilizare activă şi pasivă postoperatorii precoce. Introducerea acestor tehnici de mobilizare postoperatorie a reprezentat un pas înainte în managementul chirurgical, favorizând o accelerare a vindecării pacienţilor traumatizaţi. Ca atare, este încurajată vindecarea intrinsecă a tendonului cu reducerea formării de aderenţe extrinseci.

Preocuparea permanentă este spre identificarea tehnicilor cele mai sigure de reparare şi recuperare funcţională a tendoanelor astfel încăt să se scurteze perioada de incapacitate a pacientului cu reintegrare profesională a acestuia. Se doreşte realizarea unui tratament chirurgical corect efectuat asociat unui tratament fiziokinetoterapeutic bine dirijat astfel încât să se evite o spitalizare prelungită, o reintervenţie chirurgicală (resutură tendinoasă în caz de ruptură, tenoliză în caz de aderenţă), toate acestea contribuind la o prelungire a perioadei de incapacitate a pacientului, precum şi la costuri suplimentare de spitalizare şi sociale.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide