Blefaroplastia reprezintă intervenţia chirurgicală prin care se realizează îndepartarea excesului de piele la nivelul pleoapelor.
Blefaroplastia reprezintă intervenţia chirurgicală prin care se realizează îndepartarea excesului de piele, grăsime şi muşchi de la nivelul pleoapelor superioare şi inferioare corectându-se astfel aspectul de pleoape ”căzute”, precum şi cel al “pungilor“ de sub ochi care conferă feţei un aspect îmbătrânit. Tegumentul de la nivelul pleoapelor constituie prima zonă care devine ridată deoarece este cea mai subţire piele a corpului uman.
Procesul de îmbătrânire tegumentară este evidenţiat la nivelul feţei şi este influenţat de factori externi precum fumatul, expunerea la soare, nutriţia deficitară, excesul de alcool, având ca şi efecte clinice apariţia ridurilor, a leziunilor pigmentare (pistrui, lentigo), pierderea tonusului şi elasticităţii pielii, creşterea fragilităţii acesteia. De asemenea, cititul excesiv, lucrul la calculator, privitul la televizor, iluminarea tip neon, factorii ereditari joacă un rol în acest proces.
Secundar înaintării în vârstă, datorită pierderii elasticităţii pielii şi datorită forţei gravitaţionale, are loc o “coborâre” a tegumentelor palpebrale cu pierderea aspectului juvenil. Prin blefaroplastie (liftingul pleoapelor) se realizează o îndepărtare şi/sau repoziţionare a ţesuturilor în exces; uneori blefaroplastia are indicaţie funcţională, în situaţia în care pielea în exces de la nivelul pleoapei superioare obturează câmpul vizual.
Principalele motive pentru care pacienţii se adresează medicului sunt: excesul tegumentar şi pliurile prezente la nivelul pleoapelor superioare, aspectul umflat dela nivelul pleoapelor inferioare, precum şi prezenţa ridurilor din jurul ochilor. Intervenţia chirurgicală se efectuează în anestezie locală sau în anestezie generală , inciziile de abord se realizează la nivelul şanţului palpebral superior pentru pleoapa superioară şi sub gene pentru pleoapa inferioară iar durata intervenţiei este de 1-3 ore. Frecvent, blefaroplastia poate fi asociată cu liftingul facial sau al sprâncenelor sau cu tratamentele nonchirurgicale (Botox, peeling sau fillere) pentru augmentarea rezultatului final.