Brahioplastia reprezintă una din intervenţiile chirurgicale de modelare a conturului braţelor prin care se realizează îndepărtarea tegumentelor în exces de la nivelul acestora.
Pacienţii cu deformităţi semnificative de contur ale braţelor sunt candidaţi potenţiali pentru liposucţie, brahioplastie sau o combinaţie a acestora. Candidatul ideal pentru brahioplastie este pacientul cu un tonus tegumentar elastic scăzut şi ale cărui tegumente „atârnă” la nivelul braţelor.
Cauza poate fi reprezentată, de exemplu, de scăderi marcate în greutate (secundar unui regim hipocaloric sau unei intervenţii de “by-pass” gastric), în care depozitele subcutanate au dispărut, rămânând excesul tegumentar, dar, de asemenea, procesul de îmbătrânire cutanată poate determina un astfel de aspect clinic. Contraindicaţiile intervenţiei chirurgicale sunt reprezentate de pacienţii cu patologie neurologică sau vasculară severă la nivelul extremităţilor superioare, abordare chirurgicală anterioară a nodulilor limfatici axilari cu limfedem al braţelor. Intervenţia chirurgicală este solicitată, predominant, de femei peste vârsta de 45-50 de ani, care sunt afectate de aspectul estetic al braţelor la purtarea unui costum de baie sau tricou, cu precădere când braţele sunt ridicate şi depărtate de corp.
Singura modalitate de eliminare a excesului tegumentar şi a ridurilor care apar secundar acestui exces este reprezentată de excizia cutanată. Intervenţia chirurgicală constă în îndepărtarea unei elipse cutanate de la nivelul feţei mediale a braţului, astfel proiectată încât cicatricea rezultată să fie mascată la vederea din faţă sau din spate. În funcţie de excesul cutanat existent, excizia poate fi limitată la nivelul porţiunii superioare a braţului sau extinsă până la nivelul cotului.
Intervenţia chirurgicală se desfăşoară în anestezie generală şi durează (în funcţie de contextul clinic) 1½-2 ore. Postoperator este nevoie purtarea de fesi elastice de la nivelul mâinilor până la nivelul umerilor pentru prevenirea edemului postoperator; de asemenea, începând cu a doua săptămână după operaţie, masajul membrelor superioare operate accelerează drenajul limfatic. Se recomandă evitarea eforturilor fizice 2-3 săptămâni postoperator. Se asociază un tratament al cicatricilor chirurgicale pe o perioadă de minim 3 luni pentru obţinerea unor rezultate optime. Rezultatele estetice obţinute sunt vizibile imediat după operaţie iar perioada de convalescenţă este extinsă între 2-4 săptămâni postoperator.