Dermabraziunea reprezintă o tehnică de tratament care constă în îndepărtarea controlată a straturilor superficiale ale pielii pentru realizarea unei îmbunătăţiri a texturii de suprafaţă a acesteia.
Tehnica utilizează un instrument de mână electric care roteşte o perie sau o freză de diamant la rotaţii de 15.000-30.000 rpm. În cursul rotaţiei, se produce exfolierea şi nivelarea tegumentelor cu obţinerea unei plăgi deschise, punctul de plecare al regenerării unui tegument nou care înlocuieşte tegumentul lezat îndepărtat, conferind pielii un aspect mult mai tânăr, îmbunătăţind elasticitatea şi tonusul acesteia.
Factorii care influenţează profunzimea procesului de dermabraziune sunt reprezentaţi de asprimea periei sau frezei, de frecvenţa de rotaţie a aparatului, de timpul şi intensitatea aplicării într-o zonă dată, de condiţia tegumentară pentru care se efectuează tratamentul, precum şi de caracteristicile tegumentare. Dermabraziunea se realizează cel mai frecvent la nivelul feţei dar alte zone pot fi de asemenea îmbunătăţite prin procedură. Intervenţia este utilizată pentru „netezirea” tegumentară în cazul prezenţei unor cicatrici realizând o suprafaţă mai omogenă comparativ cu aspectul “crateriform” observat în cazul cicatricilor postacnee.
Cicatricile posttraumatice pot fi mult îmbunătăţite realizându-se o integrare mai bună la nivelul tegumentelor adiacente. De asemenea, este utilizată în tratamentul ridurilor periorale cu rezultate satisfăcătoare şi predictibile. O altă indicaţie o reprezintă rinofima (nasul mărit de volum) cauzată de o patologie tegumentară inflamatorie. Intervenţia se realizează (în funcţie de mărimea zonei de tratat) în anestezie locală sau generală, şi constă în tratarea, pe rând, a fiecărei zone interesate.
Timpul de recuperare şi vindecare după dermabrazie depinde de dimensiunea şi profunzimea ariei tratate. În general, regenerarea tegumentară apare la 5-10 zile cu un aspect roz al pielii noi, care se apropie de aspectul normal la 6-12 săptămâni.
Este necesară o îngrijire adecvată a tegumentelor tratate pentru obţinerea unei vindecări optime. Expunerea la soare este interzisă până la reapariţia coloraţiei tegumentare normale şi se recomandă utilizarea de creme de protecţie solară după vindecare. Uneori pot fi necesare mai multe şedinţe pentru obţinerea efectului dorit, spaţiate la 3-6 luni.