Ginecomastia reprezintă situaţia clinică în care apare o dezvoltare excesivă, benignă, unilaterală sau bilaterală a sânilor la bărbaţi; adică apariţia sânilor de tip feminin la bărbaţi.
Aceasta determină probleme psihice şi de inhibiţie a pacienţilor determinând adresarea acestora la medic. Incidenţa patologiei variază între 32-40% cu afectare preponderent bilaterală. Ginecomastia apare datorită modificării balanţei testosteron-estrogen cu creşterea estrogenului sau datorită unei sensibilităţii crescute a glandei mamare la estrogenul normal.
Există o ginecomastie fiziologică care apare în perioada neonatală, la pubertate şi la vârstnici. Ca şi factori etiologici ai ginecomastiei patologice: ginecomastie pubertală persistentă, medicamente (spironolactonă, cimetidină, anabolizante), ciroză, malnutriţie, hipogonadism (reducerea sintezei de hormoni androgeni), tumori testiculare, iar în aproximativ 25% din cazuri nu există o cauză decelabilă.
Ginecomastia poate apărea prin dezvoltarea excesivă a glandei mamare sau a ţesutului adipos (pseudoginecomastie). Ginecomastia de lungă durată (>12 luni) este puţin probabil să dispară spontan, frecvent progresează spre o fibroză densă ireversibilă. Studii recente au demonstrat că bărbaţii cu ginecomastie nu prezintă un risc ridicat de dezvoltare a cancerului mamar comparativ cu populaţia normală.
Evaluare suplimentară necesită pacienţii cu o dimensiune a sânului mai mare de 5 cm (macromastie), cei la care apare un nodul dureros, progresiv de dată recentă sau cei cu adenopatii regionale. Tratamentul ginecomastiei trebuie individualizat; astfel, ginecomastia fiziologică nu necesită tratament. Identificarea şi tratamentul cauzei frecvent conduce la regresia ginecomastiei.
Tratamentul chirurgical este indicat la pacienţii la care tratamentul medical a eşuat, cei cu ginecomastia marcată sau fibroasă, de lungă durată (mai mult de 12 luni) sau din motive cosmetice. În funcţie de caracteristicile clinice ale sânilor, tratamentul constă în excizie chirurgicală sau liposucţie. Scopul tratamentului este reprezentat de restaurarea unui contur normal al sânilor şi nu de îndepărtarea în totalitate a acestora.