Labioplastia

Un număr tot mai mare de adolescente sau femei tinere se adresează medicului specialist pentru ameliorarea aspectului organelor genitale externe, dintre care, în principal, pentru corectarea hipertrofiei (dezvoltării exagerate) a labiei mici.

Labia mică este considerată hipertrofică atunci când distanţa dintre zona de inserţie şi marginea liberă a acesteia este mai mare de 3 cm sau proemină peste labiile mari.

În mod normal, labiile minore nu sunt perfect simetrice, una din ele fiind în general mai mare decât cealaltă. Factorul etiologic principal în apariţia acestei dezvoltări a labiilor este reprezentat de impregnarea hormonală (estrogenică) la pubertate. Simptomele care pot apărea secundar hipertrofiei labiale sunt funcţionale şi estetice. Cele funcţionale se referă la durere, infecţie cronică, probleme legate de igiena personală (cu precădere la menstruaţie), interferenţa cu activităţile sportive (echitaţie, ciclism) sau cu raporturile sexuale.

Cele estetice sunt legate de imposibilitatea purtării de îmbrăcăminte mulată sau costum de baie precum şi de afectare emoţională şi psihologică considerabilă care pot determina pierderea încrederii şi afectarea relaţiilor sentimentale. Intervenţia chirurgicală pentru corectarea hipertrofiei labiilor mici se numeşte labioplastie şi se poate efectua în anestezie locală sau regională. Scopul operaţiei este reprezentat de îndepărtarea ţesutului labial hipertrofiat şi crearea de labii simetrice.

Se consideră că operaţia poate fi efectuată începând cu vârsta de 16-17 ani când pacienta este cooperantă şi conştientă iar dezvoltarea tisulară încetineşte. Postoperator se recomandă igienă locală, evitarea activităţilor solicitante precum şi purtarea unei îmbrăcăminţii lejere pentru evitarea fricţiunii. La 2-3 săptămâni postoperator, labiile trebuie să fie simetrice, vindecate cu un aspect natural şi estetic plăcut.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide