Liftingul facial reprezintă o intervenţie chirurgicală utilizată pentru reducerea ridurilor faciale, eliminarea semnelor evidente de îmbătrânire şi ameliorarea aspectului feţei.
Chirurgia estetică facială ne ajută în contracararea efectelor pe care timpul, forţa gravitaţională şi stressul le produc. De asemenea, expunerea frecventă la soare şi fumatul reprezintă factori predispozanţi ai reducerii calităţii tegumentare şi ai apariţiei ridurilor.
De exemplu, se observă apariţia unor cute adânci între nas şi gură, linia mandibulei se îngroaşă şi cade, practic structurile feţei coboară pe măsură ce avansăm în vârstă, asociat cu o reducere a grăsimii şi a tonusului muscular. Liftingul realizează repoziţionarea acestor structuri coborâte cu îndepărtarea excesului de piele având ca şi rezultat un aspect facial mai placut, relaxat, echilibrat, o piele netedă cu un tonus mai bun.
Nu se poate vorbi despre o vârstă ideală la care intervenţia chirurgicală se poate efectua. Rezultatele cele mai bune se obţin la persoanele la care structurile feţei încep să coboare dar pielea îşi păstrează elasticitatea iar structura osoasă este bine conturată. Intervenţia se poate realiza în anestezie locală cu sedare sau în anestezie generală şi durează câteva ore în funcţie de extensia acesteia şi procedurile asociate.
Postoperator pacienţii nu resimt un disconfort semnificativ iar timpul de recuperare este de aproximativ 1-2 săptămâni. Prin lifting se obţine un aspect tineresc al feţei care durează cam 10 ani deoarece procesul de îmbătrânire al feţei este continuu; este clar că după ani de zile pacienţii vor arăta mult mai bine decât dacă nu ar fi făcut nici o operaţie. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, frecvent este necesară asocierea altor proceduri, precum blefaroplastia, liftingul cervical, peeling chimic, filleri dermali.