Mastopexia (liftingul mamar) - ridicarea sânilor

Mastopexia reprezintă intervenţia chirurgicală prin care se realizează repoziţionarea (ridicarea) sânilor „căzuti” prin îndepărtarea excesului de piele cu restaurarea unui aspect estetic al acestora.

Intervenţia permite, de asemenea, corectarea asimetriilor prezente precum şi reducerea diametrului areolei mamare (porţiunea închisă la culoare care înconjoară mamelonul). Factorii care contribuie la apariţia ptozei mamare („căderea sânilor”) sunt variaţi.

Astfel, modificările hormonale care apar pe parcursul sarcinii determină creşterea sânilor cu întinderea tegumentelor şi a structurilor de suport care, în anumite cazuri, sunt ireversibile secundar involuţiei sânilor. Aspectul frecvent întâlnit după sarcină şi alăptare este reprezentat de un volum mic al sânilor asociat tegumentelor întinse şi în exces, uneori cu vergeturi, iar areola mamară coborâtă, inferior şanţului submamar.

Dacă pacienta mai doreşte unul sau mai mulţi copii este recomandată amânarea intervenţiei deoarece o nouă sarcină poate compromite rezultatul operator. Modificări similare apar în cazul scăderilor marcate în greutate în care sânii sunt reprezentaţi, în majoritate, de învelişul cutanat. Un alt factor îl reprezintă trecerea timpului cu scăderea elasticităţii tegumentare asociat acţiunii permanente a gravitaţiei cu modificarea poziţiei, aspectului şi fermităţii sânilor. Intervenţia chirurgicală se desfăşoară în anestezie generală şi durează între 1,5-4 ore în funcţie de severitatea ptozei mamare.

Postoperator este obligatorie purtarea sutienului pe o perioadă de 6 săptămâni. Uneori, datorită faptului că volumul glandei mamare este foarte mic, este necesară asocierea unui implant mamar pentru redarea volumului şi fermităţii sânului. Mastopexia trebuie privită ca o procedură semipermanentă pentru că factorii care contribuie la deformarea sânilor (timpul, gravitaţia, fluctuaţiile de greutate) continuă să acţioneze şi în perioada postoperatorie.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide