Otoplastia - corecția urechilor decolate (clăpăuge)

Otoplastia reprezintă intervenţia chirurgicală de corectare a urechilor decolate care constă în apropierea acestora de cap prin remodelarea şi refacerea reliefului normal al cartilajului auricular.

Urechile decolate („clăpăuge”) reprezintă cea mai frecventă deformitate congenitală. Nu există un ideal estetic sau un standard în ceea ce priveşte o ureche normală existând o diversitate de aspecte individuale.

Nu toate persoanele cu urechi decolate sunt deranjate de prezenţa lor, obişnuindu-se cu aspectul propriu. Intervenţia chirurgicală se adresează copiilor, adolescenţilor cât şi adulţilor. Vârsta de 5-6 ani la care copilul se pregăteşte să înceapă şcoala sau vârsta de 8 ani la care creşterea urechii a atins creşterea aproape completă dar este încă foarte flexibilă pot reprezenta momente optime pentru intervenţie.

Experienţa a demonstrat că mulţi părinţi care se prezintă la medic pentru operaţia de corecţie a urechilor proeminente sunt puternic motivaţi de dorinţa de a-si menaja copilul de comentariile nefavorabile ale copiilor din jur. De asemenea copilul la această vărstă poate deveni conştient de deformitate şi dezvoltă o motivaţie pozitivă pentru operaţie. Copiii mai mici de 5 ani pe lângă faptul ca sunt rareori perceptivi ai aspectului propriu, prezintă şi dificultăţi de colaborare postoperatorie. Altă problemă frecventă a pacienţilor cu urechi decolate o reprezintă asimetria acestora necesitând fie corectarea uneia sau a ambelor.

Otoplastia se poate efectua în anestezie generală (cu precădere la copii) sau în anestezie locală în care caz pacientul putând pleca acasă la câteva ore după operaţie. Postoperator se indică purtarea unei bentiţe elastice 2-3 săptămâni pentru evitarea îndoirii urechilor (cu precădere nocturn) care poate compromite rezultatul operator. Contraindicaţiile intervenţiei sunt reprezentate de situaţia în care copilul este extrem de refractar ideii de tratament chirurgical (intervenţia se amână până când copilul doreşte operaţia) precum şi în cazul unei infecţii cronice a urechii care nu a fost investigată sau tratată. Otoplastia se asociază cu un grad înalt de satisfacţie al pacientului concomitent cu îmbunătăţirea aspectului propriu.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide