Rinoplastia

Rinoplastia, singura sau in combinatie cu septoplastia este una dintre cele mai complexe si mai provocatoare interventii in chirurgia plastica.

Nasul este o componenta esentiala a aspectului cosmetic al unei persoane si orice anomalie a acestuia atrage atentia interlocutorilor. Reprezinta un element cheie al armoniei faciale: in linie verticala divide fata in doua jumatati (dreapta si stanga), iar in directie orizontala contribuie la 1/3 medie a fetei. Scopul primar al interventiei de rinoplastie este obtinerea unui nas cu functionalitate adecvata si placut din punct de vedere estetic.

Astfel pacientii se adreseaza chirurgului plastician pentru motive pur cosmetice, pur functionale sau mixte. Pacientii care sufera de obstructie a cailor aeriene cu dificultate de respiratie pot obtine o ameliorare semnificativa (chiar eradicare totala) a simptomelor. De asemenea pacientii a caror motivatie este estetica sunt multumiti din punct de vedere al rezultatului obtinut dupa o rinoplastie de succes.

Consultatia initiala are rolul de a stabili o linie de comunicare intre pacient si chirurg pentru a determina daca pacientul este candidat pentru rinoplastie. In cursul acesteia patologia nazala anterioara, examinarea nazala, dorintele si asteptarile pacientului de la interventie precum si posibilitatile chirurgicale expuse de medic sunt cunoscute. Problemele nazale specifice trebuie aratate si detaliate pacientului anterior interventiei chirurgicale si pacientul trebuie sa inteleaga exact ce implica interventia. De asemenea, nasul ca si caracteristica cea mai individuala a unei persoane, nu trebuie modificat complet deoarece modifica intreaga persoana.

In cursul vietii, nasul “coboara” cu 1 cm, ca urmare a gravitatiei, evidentiat la nivelul varfului nasului; de aceea in cadrul interventiei este necesara “ridicarea” acestuia. Interventia chirurgicala se efectueaza in general in anestezie generala pentru confortul pacientului si al chirurgului . Rinoplastia deschisa este preferata pentru ca permite o vizualizare completa a anatomiei nazale si permite un diagnostic exact a cauzei obstructiei cailor nazale sau a deformitatii cosmetice. Rinoplastia inchisa este indicata la pacientii care doresc doar indepartarea “cocoasei” nazale sau modificari minime ale varfului nasului.

Durata interventiei in functie de anatomia nasului, complexitatea interventiei, chirurg este de 1-2 ore. Postoperator se aplica o atela de gips sau metalica la nivelul nasului pentru o saptamana. Pacientii prezinta postoperator edeme si echimoze (vanatai) in jurul ochilor timp de 2-3 saptamani in functie de predispozitia individuala care pot fi mascate prin machiaj; durerea este absenta, fiind prezent un disconfort legat de respiratie acelasi interval de timp.

Reintegrarea sociala a pacientului este posibila la 10-14 zile postoperator iar activitatile sportive sunt reluate la un interval de 4 saptamani de la interventia chirurgicala. Sensibilitatea varfului nasului este diminuata postoperator cu revenire progresiva. Rezultatul final va fi observat la 6-12 luni dupa interventia chirurgicala timp necesar pentru indepartarea edemului. Este posibila necesitatea unei a doua interventii chirurgicale pentru un minim retus; chirurgii plasticieni americani privesc rinoplastia ca o interventie chirurgicala in doua etape.

Timpul optim efectuarii rinoplastiei este primavara si toamna, evitandu-se iarna datorita temperaturii scazute cu evolutie mai prelungita. Rinoplastia poate fi combinata cu alte interventii estetice, de exemplu cu un lifting facial. Rinoplastiile bine motivate si bine efectuate au ca si rezultat satisfactia pacientului.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide