Arsurile

Arsurile reprezintă unele dintre cele mai severe forme de agresiune traumatică întâlnite în practica medicală.

Acestea pot apărea la orice vârstă, pot fi produse prin diferite mecanisme (lichid fierbinte, flacără, explozie, chimic, electric, contact cu materiale fierbinţi, expunere la soare), pot apărea acasă sau la servici şi pot interesa orice parte a corpului uman. Severitatea unei arsuri este determinată de intensitatea factorului care a determinat arsura şi de durata de timp în care acesta a acţionat.

Majoritatea arsurilor se datorează unor accidente casnice şi afectează o suprafaţă redusă a corpului. Primul gest care trebuie efectuat în momentul producerii este de a aplica un jet de apa rece la nivelul zonei afectate până când durerea se atenuează. Este un gest simplu care are un rol major în evoluţia ulterioară a arsurii prin disiparea căldurii.

Arsurile cu impact mai mare sunt cele care afectează faţa, mâinile şi organele genitale (perineul), cele pe suprafeţe extinse care, obligatoriu, trebuie să se adreseze cât mai rapid medicului de specialitate chirurg plastician. În funcţie de severitatea arsurii, acestea se pot vindeca în 2 săptămâni fără operaţie (cele superficiale) sau necesită tratament chirurgical de transplant de piele (cele profunde).

Arsurile superficiale, cele pe zone reduse ca întindere nu necesită tratament antibiotic. În general, obiectivul în tratamentul unei arsuri este obţinerea unei vindecări la 3 săptămâni de la producerea acesteia. Desigur, acest obiectiv nu poate fi atins în cazul arsurilor pe suprafeţe mari sau complicate. După vindecarea unei arsuri se recomandă evitarea expunerii la soare pe o perioadă de minim 6 luni de zile pentru evitarea pigmentării zonelor vindecate, iar în anumite situaţii, pansamente compresive pentru evitarea cicatrizării anormale.

Arsurile neglijate, vindecate în luni de zile determină apariţia de cicatrici hipertrofice, retractile care pot afecta funcţionalitatea, iar la copii pot chiar determina întârzieri ale creşterii în zonele interesate. În timp, aceste cicatrici hipertrofice, neglijate au un risc de transformare în cancere de piele.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide