Revizia cicatricelor tegumentare

Cicatricea reprezintă o zonă de ţesut fibros care înlocuieşte tegumentul normal după o leziune. Cu excepţia leziunilor superficiale, orice plagă (secundară unui traumatism, unei operaţii, unei boli) determină apariţia unei cicatrici.

Această cicatrizare rezultă ca urmare a procesului biologic de vindecare a plăgii. La momentul producerii traumatismului sau operaţiei, calitatea viitoarei cicatrici poate fi influenţată prin factori care ţin de chirurg (orientarea acesteia în şanţurile fiziologice ale pielii, sutura fără tensiune), sau care ţin de pacient (evitarea fumatului sau a mobilizării excesive a zonei interesate).

Un ţesut cicatricial este deosebit de tegumentul pe care îl înlocuieşte şi ,de obicei, este de calitate inferioară. Astfel, cicatricile sunt cu o elasticitate mult scăzută, cu absenţa firelor de păr şi a glandelor sudoripare. Există anumite situaţii în care cicatricile se dezvoltă excesiv fie în înălţime (cicatrice hipertrofică) fie în suprafaţă (cicatrice cheloidă), cu precădere în anumite regiuni (regiunea sternală, a umărului) sau secundar unor traumatisme specifice (arsuri).

Trebuie înţeles faptul că cicatricile apărute nu pot dispărea complet indiferent de modalitatea de tratament. În schimb, ele pot fi mult îmbunătăţite şi “făcute” mai puţin sesizabile atât prin tratament chirurgical, cât şi prin metode nonchirurgicale (presoterapie, injectare de steroizi, gel siliconic, dermabrazie, etc). În primele 3-6 luni cicatricea este de coloraţie roşu intens, poate apărea hipertrofică cu senzaţie de mâncărime fiind în perioada ei de maximă dezvoltare, când tratamentul adjuvant are un rol important în aspectul final al acesteia.

Tratamentul chirurgical al unei cicatrici trebuie efectuat doar după 6 luni-1 an de la producerea ei, atunci când faza de maturare este completă, pentru că frecvent aspectul ei se îmbunătăţeşte în acest interval cu aplatizare şi diminuarea coloraţiei şi a durităţii . Scopul terapeutic este de a obţine o cicatrice plană, cât mai fină, de coloraţie similară cu tegumentul din jur, mobilă.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide