Tumorile cutanate

Tumorile cutanate

            În ultima perioadă se constată o creştere a cazurilor de tumori dezvoltate la nivel tegumentar . Frecvent chirurgul plastician este pus in situaţia de a diferenţia leziuni tegumentare benigne de cele maligne astfel încât să ia o decizie terapeutică corectă – excizie, biopsie, supraveghere clinică.  

Semnele clinice care determină medicul să efectueze un tratament chirurgical sunt apariţia crustelor sau a sângerării, durere, creştere în dimensiuni, modificări de coloraţie sau inflamaţie în jurul leziunii de bază. Evaluarea pacientului cu o formaţiune tumorală tegumentară începe obligatoriu cu un istoric detaliat al leziunii, incluzând durata evoluţiei şi factorii de risc pentru cancer tegumentar – expunere prelungită la soare sau solar (principalul factor de risc în dezvoltarea tumorilor cutanate), arsuri solare în copilărie, expunere la substanţe chimice, radiaţii ionizante.

Excizia chirurgicală se realizează de multe ori în scop cosmetic, dar uneori este necesară pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine al leziunii şi a exclude un cancer cutanat care implică o atitudine terapeutică diferită.  În situaţia prezenţei unei formaţiuni tumorale de dimensiuni mari, este posibilă recoltarea unui fragment de la nivelul acesteia pentru obţinerea unui diagnostic histologic (biopsie). Un procent mare de pacienţi se prezintă în stadiul în care tumora cutanată a crescut la dimensiuni care implică proceduri reconstructive de acoperire a defectelor postexcizionale.

Depistarea şi tratarea precoce şi corectă a formaţiunilor tumorale cutanate cu potenţial de transformare malignă duce la o reducere marcată a cancerelor de piele şi a complicaţiilor acestora.

Un rol important in prevenirea apariţiei şi dezvoltarii tumorilor cutanate îl aveţi dumneavoastră: evitarea expunerii prelungite la soare între 11 şi 16 în lunile de vară, evitarea expunerii la solar, utilizarea cremelor de protecţie solară, autoexaminarea şi prezentarea la medic în situaţia unei leziuni tegumentare suspecte.

 

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide