Peeling chimic

Peelingul chimic reprezintă un tratament complex care constă într-o exfoliere controlată la nivelul pielii cu îndepărtarea straturilor superficiale ale acesteia şi regenerarea tegumentară din straturile profunde.

Această manoperă se adresează oricărei persoane care doreşte o piele mai tânără şi mai sănătoasă. Beneficiile peelingului sunt: îmbunătăţirea culorii, texturii şi clarităţii pielii, reducerea sau chiar eliminarea petelor de vârstă (keratoze actinice, keratoze seboreice), pistruilor şi hiperpigmentărilor (cele postinflamatorii, melasma, lentigine), stimularea producerii de colagen şi elastină pentru o piele mai fermă, ameliorarea ridurilor şi a cicatricilor postacnee.

Se pot folosi o varietate de acizi printre care acidul tricloracetic (cel mai frecvent utilizat), acid glicolic, fenolul şi alţii. Gradul de eficienţă al tratamentului este dependent de concentraţia acidului utilizat, timpul de aplicare, pregătirea tegumentară, locul de tratament precum şi evaluarea corectă a profunzimii condiţiei pentru care se aplică tratamentul. Pregătirea tegumentară anterior peelingului este o componentă importantă a procesului cu repercursiuni în evitarea complicaţiilor postpeeling.

Astfel utilizarea cremelor cu factor de protecţie UVA şi UVB, Tretinoin pentru accelerarea cineticii regenerării epidermale, exfolianţi este recomandată cu 3-6 săptămâni înainte de peeling. De asemenea se recomandă întreruperea fumatului cu 2 săptămâni înainte de intervenţie deoarece acesta, prin influenţarea circulaţiei sângelui , încetineşte vindecarea. Tehnica constă în aplicarea substanţei la nivelul zonei dorite, pacientul/a experimentând o senzaţie de arsură, urmată de neutralizarea acidului cu apă sau comprese ude până la dispariţia simptomelor pacientului.

După aplicare se folosesc creme nutritive care ajută la epitelizarea tegumentară; acestea sunt deosebite de cremele obişnuite conţinând anumite substanţe care grăbesc regenerarea şi au factor de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete. Aceste creme previn deshidratarea tegumentară şi formarea crustelor. Perioada de vindecare este între 2-15 zile. După vindecarea tegumentară tratamentul este similar celui pre-peeling (esenţiale fiind cremele cu factor de protecţie solară mare minim 6 luni posttratament) pentru menţinerea beneficiilor peelingului. Peelingurile superficiale pot fi repetate la 4-6 săptămâni iar cele de profunzime medie nu mai repede de 6 luni.

înapoi

PROGRAMARE ONLINE:

inchide